Vad är SFP port?

En nätverksport är väldigt brett men normalt tänker man då på en nätverkskabel. Det är en vanlig kabel med kontakttypen RJ45.

En Small Form Factor Pluggable (SFP)-port är en typ av port som används för att ansluta en SFP-modul till en nätverksenhet. SFP-moduler är små, pluggbara enheter som används för att överföra data över fiberoptiska nätverk. SFP-portar finns vanligtvis på nätverksenheter som switchar och routermoduler och ger en enhet möjlighet att kommunicera över fiberoptiska nätverk.

SFP-portar finns i olika varianter för att stödja olika typer av fiberoptiska nätverk, inklusive DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing), WDM (Wavelength Division Multiplexing) och single-mode fiber. De finns också i olika hastigheter för att stödja olika dataöverföringshastigheter, till exempel 1 Gbps eller 10 Gbps.

En fördel med SFP-portar är att de är lätta att installera och byta ut. Du kan enkelt sätta in en SFP-modul i en SFP-port för att ge en nätverksenhet möjlighet att kommunicera över fiberoptiska nätverk. SFP-portar är också kompatibla med många olika SFP-moduler, vilket gör att du kan använda dem för att uppgradera ett nätverk utan att behöva köpa nya enheter.

En SFP-port är egentligen en nätverksport fast porten är för en SFP (Small Form-Factor Pluggable) och den porten har tillkommit för att du ska kunna ansluta till vad som helst till ett datanätverk (full av datorer, skrivare, switchar, router med mera). Det är en tom port och i den tomma porten sätter du en SFP. Den kan ha en vanlig RJ45-anslutning. Din SFP kan också vara för fiber (vilket är det vanligaste). Den kan då också vara i olika hastigheter och även för olika avstånd. Om en signal över fiber behöver nå 100km eller om den behöver nå 1km så använder man olika SFP (som förstås kostar olika mycket). 

Vi har över 45 000 olika SFP som passar olika behov. Hör av dig till oss om du undrar någonting. 

Du besöker nu kundservice-portalen. Gå tillbaka till direktronik.se