Home > Nätverk > Vad är DWDM?

Vad är DWDM?

DWDM, eller Dense Wavelength Division Multiplexing, är en teknik som används för att öka kapaciteten på fiberoptiska nätverk. DWDM fungerar genom att olika våglängder av ljus används för att överföra olika dataöverföringar på samma fiberkabel. Detta gör att man kan öka kapaciteten på ett fiberoptiskt nätverk utan att behöva lägga till fler fiberkablar.

DWDM har blivit alltmer populärt de senaste åren, framför allt på grund av den ökade efterfrågan på höghastighetsinternet och stora mängder dataöverföring. DWDM har också blivit viktigt för att möjliggöra den ökade användningen av molntjänster och andra typer av online-tjänster som kräver högbandbredd.

En av de största fördelarna med DWDM är att det gör det möjligt att öka kapaciteten på befintliga fiberoptiska nätverk utan att behöva lägga till fler fiberkablar. Detta är särskilt viktigt i områden där det kan vara svårt att lägga till fler fiberkablar, till exempel på grund av geografiska hinders eller befintliga infrastrukturer.

DWDM har också en mängd andra fördelar för IT-infrastruktur. Detta inkluderar:

  • Hög prestanda: DWDM ger höga hastigheter och låga fördröjningar, vilket gör det möjligt att hantera mycket dataöverföringar.

  • Skalbarhet: DWDM gör det möjligt att enkelt öka kapaciteten på ett fiberoptiskt nätverk genom att lägga till fler våglängder.

  • Förbättrad tillförlitlighet: DWDM ger en hög grad av tillförlitlighet eftersom det finns många olika våglängder som kan användas för att överföra data. Detta gör att om en våglängd skulle få problem, kan andra våglängder användas för att ersätta den.

  • Låga driftskostnader: DWDM kräver mindre underhåll än andra tekniker för ökad kapacitet, vilket kan bidra till att sänka driftskostnaderna.

Titta gärna vilka produkter vi erbjuder inom passiv DWDM

Du besöker nu kundservice-portalen. Gå tillbaka till direktronik.se