Vad är en SFP?

SFP, eller Small Form-Factor Pluggable, är en typ av transceiver som används för att överföra data över fiberoptiska nätverk. SFP är en liten, pluggbar modul som kan sättas in i en switch, router eller annan nätverksenhet för att ge den möjlighet att kommunicera över fiberoptiska nätverk.

SFP-moduler finns i olika varianter för att stödja olika typer av fiberoptiska nätverk, inklusive DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing), WDM (Wavelength Division Multiplexing) och single-mode fiber. De finns också i olika hastigheter för att stödja olika dataöverföringshastigheter, till exempel 1 Gbps eller 10 Gbps.

En fördel med SFP är att de är lätta att installera och byta ut. De är också kompatibla med många olika nätverksenheter, vilket gör att man kan använda dem för att uppgradera ett nätverk utan att behöva köpa nya enheter. SFP-moduler är också mycket energieffektiva, vilket kan bidra till att sänka driftskostnaderna.

En SFP översätter normalt sett den elektriska signalen till en optisk signal och skickar den via optisk fiberkabel. När en bostad har fiberanslutning har de alltså en optisk kabel och i hemmet omvandlas den optiska signalen till en elektrisk signal med hjälp av en SFP. 

En SFP kan sedan komma i många olika typer. Fördjupa dig gärna kring skillnaderna mellan olika optiska transceivers (SFP).

 

Du besöker nu kundservice-portalen. Gå tillbaka till direktronik.se